Noosphere Engineering School Cherkasy у співпраці з кафедрою інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Черкаського державного технологічного університету провели Хакатон з кібербезпеки «Cybersecurity First Step Hackathon»

21 жовтня 2021 року вперше в Черкасах відбувся Хакатон з кібербезпеки «Cybersecurity First Step Hackathon».

Організаторами заходу стали Noosphere Engineering School Cherkasy та кафедра інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Черкаського державного технологічного університету

Хакатон був організований в рамках «Національного Місяця кібербезпеки» відповідно до Стратегії кібербезпеки України «Безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни» (Указ Президента України від 26 серпня 2021 року № 447/2021) в Черкаському державному технологічному університеті для популяризації кібербезпеки серед студентської молоді.

Студенти початкових курсів Черкаського державного технологічного університету отримали 12 годин, щоб у креативній обстановці створити прототип проекту, який, можливо, стане їхнім першим кроком до професіоналізму в сфері кібербезпеки. Студенти старших курсів спробували себе у якості менторів, що допомогали командам з нетворкінгом, брейнстормінгом ідей, а також порадами в межах своєї кваліфікації та компетенції.

З вітальним словом виступили Ректор Черкаського державного технологічного університету Олег ГРИГОР, завідувач кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії Володимир РУДНИЦЬКИЙ та декан факультету інформаційних технологій та систем Анатолій ЧЕПИНОГА.

Учасники Хакатону мали змогу прийняти участь у пошуку вразливостей інформаційної безпеки власної Альма-матер та створити проекти високоефективної системи захисту інформації як безпосередньо ЧДТУ так і його сайту.

Щоб надихнути учасників на перемогу та дати можливість поспілкуватися з провідними фахівцями в галузі кібербезпеки були запрошені спікери з усієї України:

Катерина МОЛОДЕЦЬКА – д.т.н., проф. кафедри комп’ютерних технологій і моделювання систем Поліського національного університету, керівниця Інжинірингової лабораторії Noosphere Engineering School у Житомирі.

Олексій СМІРНОВ – д.т.н., професор, завідувач кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету.

Олександр МОЖАЄВ – д.т.н., професор, професор кафедри кібербезпеки Харківського національного університету внутрішніх справ.

Сергій ГНАТЮК – д.т.н., доцент, заступник декана ФККПІ з наукової роботи Національого авіаційного університету.

Володимир ГОЛУБЄВ – к.ю.н., засновник і директор громадської організації Центр Дослідження Комп’ютерної Злочинності (CCRC), керівник Департаменту Протидії Кіберзлочинності інтернет-проєкту «Cybersafetyunit»

Роман ЖУРАВЛЬОВ – заступник начальника центру, начальник відділу інформаційних технологій центру оперативного зв’язку, телекомунікаційних систем та інформаційних технологій Головного управління ДСНС України у Черкаській області, підполковник служби цивільного захисту.

Ольга МЕЛЬНИК – к.т.н, с.н.с, доцент кафедри управління у сфері цивільного захисту Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України.

Руслан МЕЛЬНИК – к.т.н., доцент, доцент кафедри техніки та засобів цивільного захисту Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України.

Студенти мали змогу не лише заслухати виступи спікерів , але й поспілкуватися з представниками тих організацій що мають безпосередню справу з кіберзагрозами щодня, задати їм хвилюючі питання та отримати висококваліфіковані відповіді.

Під час кава-брейків студенти мали змогу поспілкуватися в неформальній обстановці з активними талановитими учасниками, що захоплені темою кібербезпеки.

Вцілому в «Cybersecurity First Step Hackathon» в якості учасників та менторів прийняло участь понад 50 осіб.

Оцінювали проекти учасників організатори заходу :

-від Noosphere Engineering School Cherkasy: Марина ЛЕЩЕНКО (к.е.н., доц., керівниця Інжинірингової лабораторії Noosphere Engineering School у місті Черкаси) та Сергій РУДНИЦЬКИЙ (к.т.н., ст.викладач кафедри інформаційних технологій проектування, координатор проєктів лабораторії Інжинірингової школи Noosphere Engineering School у місті Черкаси).

-від кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної  інженерії ЧДТУ Володимир РУДНИЦЬКИЙ (д.т.н., професор, завідувач кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної  інженерії ЧДТУ) та Наталія ЛАДА  (к.т.н., доцент кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної інженерії ЧДТУ).

Крім того до журі були запрошені Анатолій ЧЕПИНОГА, к.т.н., доцент, декан факультету інформаційних технологій і систем ЧДТУ, керівник мережевої Академії CISCO при ЧДТУ та представниця студентської ради Аліна КУЗЬМЕНКО, (бакалавр з кібербезпеки, студентка V курсу кафедри інформаційної безпеки та комп’ютерної  інженерії ЧДТУ).

Незалежним наглядачем заходу стала Голова департаменту кіберспорту студентської ради ЧДТУ Марія ДІШЛІ.

Перемогу у Хакатоні здобула команда учасників у складі:  Андрій ЧУБОК, Ярослав КУРЯВИЙ, Артем ОМЕЛЬЧЕНКО, Владислав ГЛУХОВ, Данило ЖИТЕНЬКОВ та Вадим САМСОНЕНКО.

 Вітаємо переможців!

Усі учасники отримали сертифікати, а переможці та найяскравіші спікери команд подарунки від Noosphere Engineering School Cherkasy, а також партнерів заходу мережевої Академії CISCO при ЧДТУ та компанії СоТоС.